Vuosi 2018 on jo historiaa. Kyseinen vuosi oli hyvin mielenkiintoinen pörssissä sekä sen ulkopuolella. Sijoitusten suhteen koin ensimmäistä kertaa tappiollisen vuoden. Yleisindeksit ottivat oikeastaan kaikkialla takapakkia vuoden 2018 aikana ja vuosi lopeteltiin punaisiin lukuihin. Vastaavaa ei ole tarvinnut viime vuosina juurikaan katsella, vaan pörssi on päätynyt plussalle vuosi toisensa jälkeen. Mielenkiinnolla odotan mitä vuosi 2019 tulee pitämään sisällään pörssissä.

Salkun ulkopuolellakin tapahtui paljon kaikenlaista. Jätin työelämän taakseni ja palasin opiskelemaan. Opintojani rahoitan erilaisilla kirjoitusduuneilla niin tässä blogissa kuin sen ulkopuolellakin. Enpä olisi vuosi sitten uskonut olevani pian opiskeleva yrittäjä. Jos pörssikurssien ennustaminen on mahdotonta, niin ei se oman elämän ennustaminenkaan ihan helppoa ole.

Noh, ei vedetä tässä tekstissä vielä läpi vuotta 2018 kokonaisuudessaan, vaan keskitytään pelkästään viimeisen kvartaalin metkuihin. Tässä siis salkkuraportti vuoden viimeiseltä kvartaalilta, olkaa hyvät!

Omistusasunto

Jatkoin asuntoni takaisinmaksua kuten ennenkin. Tälläkin kertaa lyhentelin lainaani 408,47 euroa kuukaudessa. Tähän päälle sitten tulevat korot ja käsittelykulut.

Näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Korkoja maksoin 164,41 euroa ja käsittelykuluja 6,9 euroa.

Asunnon suhteen ei tapahtunut oikeastaan mitään raportoimisen arvoista.

Opintolaina

Tämän vuoden loput opintolainani nostin jo kesäkuun puolella, joten sen suhteen ei muutoksia ole. Tällä hetkellä olen opintolainoja pystyssä Nordealle 12 736,97 euroa.

Tammikuun alussa tililleni lävähtää kevään opintolainat, joten niillä voisi tehdä jotain kivaa. Luultavasti ainakin osa menee seisomaan Bank Norwegianiin, mutta osalla taas voisi ostaa osakkeita. Katsellaan.

Osingot

Vuoden viimeisellä kvartaalilla salkkuuni kilisi osinkoja 234,17 euron edestä (Q4/2017: 203,75e). Suunta oli siis tälläkin kvartaalilla ylöspäin.

Vuoden 2018 aikana osinkoja on tipahdellut minulle 2607,52 euroa (2017: 2280,56e). Tänäkin vuonna osingot siis kasvoivat edellisvuoteen nähden.

S-ryhmän osuuskuntajäsenyydet

S-ryhmän suhteen ei tapahtunut mitään Q4:n aikana.

Suorat osakesijoitukset

Viimeinen kvartaali oli pitkästä aikaa varsin rajua tykitystä suorien osakesijoitusten osalta. Tein alkuvuoteen nähden ihan älyttömän paljon kauppoja. Syitä innostumiselle oli useita.

Ensinnäkin Technopolis lähti pörssistä jättäen jälkeensä tililleni noin 3 500 euroa käteistä. Tepsin lähtiessä pörssistä tilanne ei näyttänyt aivan niin synkältä, joten aika surutta sijoitin rahani heti uudelleen. Onneksi hajauttelin pottia hieman, joten sain niin ajallista kuin myös muitakin hajautuksia kyseiselle rahalle.

Toinen syy oli laskevat kurssit. Aiempaan hintatasoon tottuneena arvostukset vaikuttivat alennusmyynniltä, joten ostopäätöksiä tuli tehtyä nopeasti. Noh, kurssit jatkoivat laskuaan ja tällä kertaa olin liian aikaisin liikenteessä. Onneksi en ole polttanut kaikkia rahojani, vaan käteistä on matkassa vielä ihan mukavasti.

Kolmannen kvartaalini suorat osakesijoitukset tässä:

9.10.2018: Procter & Gamble – 25 kpl – 82,44 USD
19.10.2018: Sampo – 25 kpl – 40,00 EUR
31.10.2018: Nokian Renkaat – 2 kpl – 26,92 EUR
13.11.2018: Harvia – 200 kpl – 5,45 EUR
14.11.2018: Harvia – 10 kpl – 5,30 EUR
23.11.2018: AT&T – 30 kpl – 29,51 USD
23.11.2018: Johnson & Johnson – 5 kpl – 142,13 USD
27.12.2018: Sampo – 3 kpl – 37,75 EUR

Jos otetaan näiden kauppojen kokonaissummasta pois Tepsistä saadut eurot, syötin salkkuuni uutta rahaa 2 051,66 euron edestä. Loppuhan oli käytännössä vain ”vanhaa rahaa” eri osakkeeseen sijoitettuna.

Rahastot

Superrahastoja tankkasin tavalliseen tahtiini, ja tarkoituksenani olisi pyrkiä jatkamaan hyväksi tavaksi koettua strategiaa myös opiskelujen aikana. Eli pyrin yhä jatkossa sijoittamaan joka toinen viikko sekä Suomen, Ruotsin että Tanskan Superrahastoja 25 eurolla per rahasto.

Tällä kvartaalilla poikkesin hieman aiemmasta strategiastani. Sijoitin osan Technopoliksesta saaduista rahoista Superrahasto Suomeen ”ylimääräisenä”. Eli Super-Suomea paisutettiin tavallista enemmän. Viimeisellä kvartaalilla paisuttelin Superrahastoja yhteensä 524 euron edestä.

Käteinen Bank Norwegianissa

Ensimmäinen vuoteni Bank Norwegianin asiakkaana on nyt ohi. Bank Norwegian maksaa vuoden aikana kertyneet talletuskorkonsa aina vuoden viimeisenä päivänä, joka siis osui tälle kvartaalille. Ensimmäistä kertaa raha liikkuikin nyt minun suuntaani talletuskorkojen muodossa.

Vuonna 2018 tienasin 155,08 euroa Bank Norwegianin koroista. Kirjoitan myöhemmin kokonaan oman tekstin Bank Norwegianille, jossa availen tarkemmin vuoden antia. Sitä odotellessa käykää lukemassa tekstini siitä, miksi päätin avata vuosi sitten tilin Bank Norwegianiin.

Kvartaalin aikana jouduin hieman koskemaan myös Bank Norwegianin säästöihini, joten talletuskoron maksusta huolimatta tili kuihtui hieman edellisestä raportista.

Sharevillessä yli 900 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 944 seuraajaa (viime raportin aikaan 864). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille seuraajilleni! Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 200 tykkääjää

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 195 tykkääjää ja 231 seuraajaa (viime raportissa 139 tykkääjää ja 169 seuraajaa). Menkäähän vain rohkeasti tykkäilemään kaikki kiinnostuneet, sillä tuon Facebookin kautta on helppo seurata uusia julkaisujani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät tästä kirjoituksesta:

Ota somet haltuun!

Muita ajankohtaisia asioita

Kvartaalin aikana tuli perustettua toiminimi tämän kirjoitteluni ympärille. Tästä aiheesta voit lukea lisää sille omistetusta kirjoituksesta.

Yhteenveto

Kvartaali oli varsin mielenkiintoinen, pitkälti tuosta loppuvuoden niiauksesta johtuen. Sijoittajat ovat ainakin jossain määrin nyt pienoisessa epätietoisuuden tilassa, eikä kukaan oikein tiedä mitä odottaa tulevalta vuodelta.

Kirjoitin edellisessä raportissa tämän otsikon alle, miten tavoitteenani olisi tehdä tavallista enemmän ostoja neljännellä kvartaalilla. Olin vielä erikseen puhunut yhden amerikkalaisen yhtiön sekä yhden kotimaisen yhtiön ostosta. Nuo puheet ainakin täyttyivät, sillä ostin Yhdysvalloista Procter & Gamblea sekä Suomesta ”isoja kauppoja” tein Harviaan ja Sampoon.

Taulukot

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen niin omaisuuslajeina, valuuttoina kuin pörssikohtaisesti.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Neljännen kvartaalin aikana bruttovarallisuuteni laski 3 971,63e (Q3/2018: +2 997,55e).

Myös nettovarallisuuteni otti kvartaalin aikana takapakkia. Tällä kertaa Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni laskeneen 2 746,22 euroa (Q2/2018: +4 222,96e).

Kvartaali oli varsin haastava. Takkiin tuli vähän jokaisella sektorilla; osakkeet laskivat, rahastot laskivat ja jouduin syömään hieman Bank Norwegianin säästöistäni. Ei hyvä juttu lainkaan. Hassu juttu sekin, että vaikka työnsin uutta rahaa osakkeisiin yli 2000 euroa, niin silti salkkuni suli 3000 euroa viime kvartaaliin nähden. Minulla oli pieniä toiveita sen suhteen, että näkisin vielä ennen vuoden loppumista numerolla 6 alkavan osakevarallisuuden, mutta aika ei ollut sille vielä kypsä.

Tulevaisuudesta on ihan mahdotonta sanoa nyt mitään. Osakkeet voivat olla mitä tahansa. Ainoat varmat asiat ovat tammikuussa tilille ilmestyvät koko kevään opintolainat, sekä jonkun verran erilaisia kirjoituspalkkioita. Niin ja kotimaan osinkokausi starttaa jo helmikuun lopussa!

Ai että mitäkö teen niillä tuloillani? Voi kun vain tietäisi. Suurin osa lähtee varmaan odottamaan Bank Norwegianin tilille niitä kuuluisia hyviä päätöksiä. Pelisuunnitelmat esimerkiksi osinkojen suhteen on vielä auki.

Koodilla ”INSSIN” saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Seuraavaksi salkkuni sisältö kokonaisuudessaan. Ainoa muutos luvuissa on se, että osakkeista siirtyi yksi prosentti ”takaisin” asunnon puolelle (Q3/2018: asunto 62 %, osakkeet 28 %). Tämä johtui siis osakkeiden arvon laskemisesta.

Valuutat:

Valuutoissa tapahtui normaalia enemmän. Viime raportissa euroja oli peräti 63 %:n verran, mutta nyt vain 56 %. Dollareiden osuus kasvoi 27 %:sta aina 33 %:iin asti, sekä Tanskan kruunutkin kasvoivat prosentilla. Ero johtuu pitkälti kolmen USA-yhtiön (JNJ, AT&T, P&G) tankkaamisesta, sekä siitä, että näitä tankattiin osittain Technopoliksesta irronneilla euroilla.

Valuuttojen suhteen kehitys oli mielestäni positiivinen. Haluaisin että osakevarallisuudestani ”vain” noin puolet olisi kiinni euroissa ja loput muissa valuutoissa.

Maakohtainen:

Maakohtaisessa hajautuksessa tehtiin jonkin sortin ennätyksiä. Tällä hetkellä salkustani on suomalaisissa yhtiöissä kiinni ainoastaan 51 %, mikä on varmasti historian pienin lukema. Tässä näkee viimeistään selvästi sen, miten suomalaiset yhtiöt kokivat rajumpia liikkeitä verrattaen vaikkapa amerikkalaisiin yhtiöihini.

Velat:

Ja vielä viimeinen piirakka esiin, jossa esittelen salkkuni velkavipua. Tässäkin piirakassa yksi prosenttiyksikkö siirtyi oman rahan puolelta asuntolainan puolelle (Q3/2018: oma raha 45 %, asuntolaina 48 %). Tämä kuvastaa mielestäni hyvin sitä, mille velkainen salkku näyttää markkinoiden ravistaessa salkkua. Osakkeista lähtee ilmat ulos, mutta velat pysyvät kuitenkin entisellään.

Tätä kirjoittaessa ainakin Keski-Suomessa pyrytti lunta suorastaan myrskyn lailla. Seuraavan salkkuraportin aikaan nuokin lumet alkavat varmasti olla sulamaan päin. Palataan asiaan siis huhtikuussa.

Kaikki historian salkkuraportit:

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *