Mainos

perjantai 8. kesäkuuta 2018

Näin säästän kymmeniä euroja kuukaudessa ruokakaupassa

Syvimmät pahoittelut näinkin törkeästä klikkiotsikosta. En vain voinut vastustaa kiusausta. Syvällä sisimmässäin toivon, että iltapäivälehtien toimittajat joutuvat vuorostaan klikkailemaan nyt minun juttujani auki. Kyllä, tämä oli kosto!

Noh, lieventävänä asiahaarana tämän jutun kuvituskuva varmaan paljasti jo kaikille, että mistä tässä tekstissä tulee olemaan kysymys. Aivan oikein, eli punaiset tarrat! Niiden avulla olen itse pudottanut ruokaan meneviä menojani varmasti kymmenillä euroilla kuukaudessa.


Lue lisää tarjouksesta painamalla banneria


Jos joku ei näiden lappujen ideaa tunne, kerrottakoon se nopeasti. Ruokakaupat laittavat alennuslappuja sellaisiin tuotteisiin, joiden päiväys uhkaa vedellä pian viimeisiään. Tämä on ollut käytössä lähes kaikissa ruokakaupoissa jo iät ja ajat.

S-ryhmä hieman viritti tätä ideaa vajaa vuosi sitten. Heinäkuussa 2017 S-ryhmä uutisoi, miten aikoo tarjota laputetuista tuotteista tupla-alennuksen illan hämärissä. Kampanja alkoi syyskuussa ja se on ollut mitä ilmeisemmin menestys. Ihmettelen kyllä suuresti, etteivät muut ruokakaupat ole vielä apinoineet tätä ideaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kellon lyödessä 20:00, kaikki laputetut tuotteet halpenevat -30 %:sta aina -60 %:iin. Iltavirkut voivat siis tehdä ruokakaupastaan löytöjä alle puoleen hintaan.
Olin jälleen kerran myöhäisherännäinen

Vähemmän yllättävästi opin itse hyödyntämään tämän mahdollisuuden vasta tänä keväänä, siis puoli vuotta kampanjan alkamisen jälkeen. Toki kaikki ei ole ollut kiinni minusta, vaan myös olosuhteet vaikeuttivat ennen toimintaani.

Olin ennen vuorotyössä ja tein pelkkää ilta- ja aamuvuoroa. Vuorotyöläisille tämä on hieman haastava konsepti. Iltavuorosta pääsen kotiin vasta lähempänä klo 23, joten parhaimmat lapputuotteet on jo aikaa sitten noukittu parempiin ostoskoreihin. Aamuvuoroon mennessä taas olen yleensä treffaillut Nukkumattia silloin kun myöhäisillan tarjoukset alkavat.

Toinen virhe mitä tein liittyi kauppavalintaani. Tykkäsin käydä Prismassa, sillä siellä on halvempi hintataso kuin S-ryhmän pienemmissä marketeissa. Prismassa asioi varmaan tuhansia ihmisiä päivässä, joten tuotteiden vaihtuvuus on melkoinen. Tuotteet harvemmin pääsevät "lappuikään" asti.


Vaihdoin pykälää pienempään

Nyt kun työelämä on muuttunut takaisin opiskelijaelämään, on oma tarkoin hiottu kauppataktiikkanikin muuttunut radikaalisti. Siinä missä ennen kävin kerran viikossa Prismassa, nykyään teen ostokseni pienemmässä S-marketissa. Miksi ihmeessä, Ässässähän on lähes poikkeuksetta kalliimmat tuotteet kuin Prismassa?

Noh, näitä laputettuja tuotteita löytyy S-marketista aivan pirusti enemmän kuin Prismasta. Ainakin itse huomasin, että Prismasta kotiutuessa sai olla tyytyväinen, mikäli edes jotain tuotetta onnistui laputettuna löytämään. Sen sijaan S-marketin puolella tulee välillä lapputuotteiden suhteen jopa valinnan vaikeutta eteen. Ilmeisesti syy on juuri siinä, että S-marketissa käy vähemmän asiakkaita ja tuotteet makoilevat hyllyssä pidempään.

Viime aikoina olen varmaan joka viikko onnistunut löytämään ostoskassillisen verran pelkkiä ale-tuotteita. Luit oikein, kassillinen pelkkiä laputettuja tuotteita. Se on aika hassu fiilis ostaa yksi tai peräti kaksi kassillista ruokaa, mutta alennuksista johtuen edes tuo maaginen 25 euron raja ei ylity, joten ostokset voi maksaa vieläpä näppärästi lähimaksulla. Sekin on hassu juttu, että parin kympin ruokaostosten tekemisen jälkeen on olo kuin voittajalla.


Säästän muutakin kuin rahaa

Tällä uudella kauppataktiikallani säästän itseltäni myös muutakin kuin rahaa. Aiemmin lähimpään Prismaan päästäkseen piti kulkea pari-kolme kilometriä suuntaansa, ja luonnollisesti matkat tehtiin aina autolla. Lähimarkettiin taas ei ole mitään järkeä edes mennä autolla, koska parkkipaikkoja on rajoitetusti, eikä niitä askelia kauppaan päästäkseen tarvitse kovin montaa ottaa.

Joskus aiemmin on tullut mietittyä usein automarketeissa käymisen järkevyyttä. Tuotteiden hinnat ovat niissä kyllä pieniä marketteja halvempia, mutta katoaako kaikki säästö ylimääräiseen autolla suhaamiseen? Olen tässä blogissakin joskus esitellyt omia laskelmiani autoilun kuluista, ja tuolloin pääsin 30 sentin kuluihin kilometriä kohden. Toisin sanoen se viisi kilometriä suuntaansa kauppaan tuo jo kolmen euron polttoainekulut. Sillä rahalla voisi myös täyttää kaupan puolella ostoskoria.

Eikä nämä säästämiset tähänkään loppuneet, vaan vielä on jäljellä oma suosikkini. Säästän nykyään myös aikaa. Ennen Prisma-reissuihin sai varata aina vähintään tunnin. Aikaa paloi liikenneruuhkissa auton kyydissä istumiseen, kun parin kilometrin kauppareissuun osuu noin kymmenet liikennevalot. Autolta Prisman ulko-oville matkaa kertyy hyvin äkkiä pari sataa metriä, puhumattakaan paljonko itse hehtaarihallin sisällä joutuu kärryjä täyttäessä kävelemään. Yksikin kateissa oleva tuote tuo äkkiä 5-10 minuuttia lisää pituutta ostosreissuun, kun ostoskärryjen kanssa kiertelet hyllyvälejä etsimällä lävitse. Samalla joudut vielä kuikuilemaan sivusilmällä ympärillesi, ettet aiheuta kolaria törmäämällä naapurin ostoskärryihin.

Ei ihme, että näissä hehtaarihalleissa vierähtää nopeasti se tunti. Jopa pienimpiinkin ostoksiin saa helposti varata kymmenisen minuuttia aikaa. Sen sijaan omat seikkailuni pieneen ja sympaattiseen lähimarkettiin kestävät yleensä vain reilun vartin. Hidastelemallakin saattaa selvitä puoleen tuntiin. Ei ole kahta sanaa siitä, mistä aikaa säästävän kuluttajan kannattaisi ostoksensa tehdä.
Viisi vinkkiä lappujen metsästäjille

Jottei tämä teksti jäisi aivan vain omien ratkiriemukkaiden kauppareissujeni tarinoinniksi, annan lukijalle vielä lopuksi parit vinkit, miten itse maksimoin laputettujen tuotteiden hyötykäytön.

1. Suunnittele ruokalistasi
Itse pyrin metsästämään lapputuotteita etenkin silloin, kun en ole vielä päättänyt seuraavan parin päivän syömisiäni. Ale-tuotteista saa helposti seuraavan tai sitä seuraavan päivän ruuan, mutta ongelmia voi koitua, mikäli jääkaappisi on jo täynnä tulevien päivien ruokia.

2. Älä ahnehdi
Vaikka tuotteet saattavat alennusten jälkeen tuntua puoli-ilmaisilta, ahnehtia ei kannata. On hyvä muistaa, että lopulta käyttämättä jääneet tuotteet eivät ole säästöä, vaan ihan aitoa rahan haaskausta. Mielestäni mikään ei tässä maailmassa ole niin typerää, kuin ruuan heittäminen roskiin. Ainakin itselleni siitä tulee aika paha ja tuhlaileva fiilis.

3. Käytä pakastinta
Kun ohjeistani huolimatta kuitenkin ahnehdit kaupassa, pakastimella voit pelastaa osan ostamistasi tuotteista. Itse heitän ehkä noin kolmasosan laputetuista tuotteistani suoraan pakkaseen. Yleensä sinne lentää kaikki leivät sekä mahdollisesti jotkut lihatuotteet.

4. Etsi sopiva ajankohta ostoksillesi
Laputettujen tuotteiden määrä riippuu paljon myös ostosreissusi ajankohdasta. Tästä syystä kannattaa etsiä se paras ajankohta metsästysreissuille. Tämä ajankohta vaihtelee aivan varmasti myymäläkohtaisesti, joten sama ajankohta ei toimi välttämässä kaikissa kaupoissa.

5. Suut suppuun
Lopuksi kannattaa myös muistaa, että hyvän ajankohdan suhteen pätevät samat lait kuin kalavesillä. Hyviä kalapaikkoja ei kannata laverrella kavereille, sillä ne muuttuvat pian huonoiksi paikoiksi, hah!


Lopuksi

Koen tämän tuoreen ilta-alennusten käytännön olevan hyvä homma molemmille osapuolille. Kaupat kokevat aiempaa vähemmän hävikkiä ja kuluttajat saavat erilaisia säästöjä. Minä ainakin säästän rahaa, aikaa ja ehkä jopa hieman hermojani ajoittamalla kauppareissuni iltaan.

Samalla saan ikään kuin vahingossa hieman vaihtelevuutta perinteiseen ostoslistaani. Itselläni on paha tapa syödä hyvin pitkälle samoja ruokia viikosta toiseen, mutta nämä alennukset innostavat hieman kokeilemaan uutta sekä tuovat vaihtelevuutta tavallisesti ostamiin ruokiini.


Oletko sinä hyödyntänyt iltojen alennuksia kauppareissuillasi? Saatat olla kiinnostunut myös:
Blogin lukijat säästäneet jo tuhansia euroja vakuutuksissaan
Näin säästän kymmeniä euroja kuukaudessa ruokakaupassa
Asiaa vakuutusten kilpailuttamisesta
Kilpailutin autovakuutukseni ja säästin yli 400 euroa
Kohti omistusasuntoa - tiivistelmä kaikista teksteistä
Näin kilpailutat sähkösi helposti
Opiskelijan säästövinkit
Nextory - Ilmaista kesälukemista piensijoittajille


Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Saatan saada jonkinlaisen palkkion, mikäli teet kaupat juuri kyseisen linkin kautta. Se ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä, vaan saat yhtä hyvän tarjouksen kuin ilman affiliate-mainontaakin. En ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä


Seuraa blogia Facebookissa:

8 kommenttia:

 1. Mainio kirjoitus. Ja tuossa on klikki otisikkoon paikallaan.

  VastaaPoista
 2. Me ei paljoa alennustuotteita saada ostoskärryyn. Syynä on kasvisten syöntiin painottuva ruokavalio ja Lidlissä käynti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jäisi härkikset ja nyhtökaurat kauppaan ellen ostaisi niitä punaisilla lapuilla. Suosimissani kaupoissa ei käytetä prosentti-alennusta vaan pakkauksen kylkeen on suoraan lyöty punainen hintalappu 0,50€, 1€, tms.
   Kaura- ja soijajugurtit esimerkiksi ovat hävyttömän kalliita verrattuna tavallisiin, mutta päiväystuotteina niitä kotiin raaskii ostaa tyttärelle välipalaksi.
   Halvimmaksi tietenkin tulee tumman soijarouheen ja erilaisten papujen käyttö.

   Poista
 3. Siis niin mainio kirjoitus. Näin eläkeläiselle tarpeen. Jes! Ihmetellään varmaan, mitäs eläkeläinen Blogeja lukee, mutta Bloggailen itsekin. Mutta kiitos vinkista.

  VastaaPoista
 4. En tiedä olisiko saanut vähän plagioda tätä kirjoitusta vähän blogiini.Juttusi on niin hyvä. Nimesin kyllä Sinut ja että kirjoitus on Sinun

  VastaaPoista
 5. Jatkan vielä. Olen siis tuo Osinkokuninkaan viestin jälkeen kirjoittanut Anonyymi:D Kiitos jälleen hyvästä jutusta. Luen blogiasi mielenkiinnolla ja tässäkin taas tosi hyvä kirjoitus. Ruokaostoksilla voi oikeasti säästää sekä aikaa että rahaa. Ja tietenkin ympäristöä, kun hävikkiruuan määrä pienenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plus toivottavasti joku edes kokeili lähimarkettia sen automarketin sijaan. Siinäkin tulee ympäristölle säästöä kun ei autolla suhaa kauppaan :)

   Poista

Seuraa blogiaTämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Saatan saada jonkinlaisen palkkion, mikäli teet kaupat juuri kyseisen linkin kautta. Se ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä, vaan saat yhtä hyvän tarjouksen kuin ilman affiliate-mainontaakin. En ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä

Seuraa blogia Facebookissa:Mitä ihmettä? Opiskelijana jää enemmän säästöön, kuin aiemmin työelämässä

Jotkut blogin pitkäaikaisemmat lukijat muistavat varmaan elämäntilanteeni vajaat kaksi vuotta sitten. Olin tuolloin töissä metsäteollisuudes...