Mainos

perjantai 19. heinäkuuta 2019

Norskin linjasta Svea-mamman helmoihin - Svea Ekonomin säästötili kokeiluun

Niin siinä vain kävi. Enää ei yhden käden sormet riitä pankkiasiakkuuksieni kohdalla. Kirjoittelin teille noin vuosi sitten siitä, miten olen yhtä aikaa viiden eri pankin asiakas. Aiemmin minulla on ollut asiakkuudet voimassa Nordnetin, Osuuspankin, Nordean, S-pankin ja Bank Norwegianin kanssa.

Nyt lista kasvaa yhdellä pankilla. Tällä kertaa kyseessä on ruotsalainen Svea Ekonomi, jonka on tarkoitus ryövätä itselleen iso osa Bank Norwegianin roolista. Syy asiakkuuden avaamiselle oli Svea Ekonomin säästötili, jolle luvataan tällä hetkellä markkinoiden korkeinta korkoa. Svea Ekonomin korko on tasan 1 %, kun Bank Norwegianilla se on vain 0,75 %. Toisin sanoen Svea Ekonomi maksaa kolmanneksen parempaa korkoa, kuin Bank Norwegian.

Ehdin olla Bank Norwegianin säästötilin asiakas noin 1,5 vuotta. Kun avasin Bank Norwegianin tilin alkuvuodesta 2018, Norwegian maksoi korkoa peräti 1,75 %. Syksyllä 2018 Bank Norwegian laski kuitenkin korkoa kerralla 1,75 % -> 0,75 %. Paine säästötilien koroilla tuntui olevan yleinen, sillä muutama muukin kilpailija on viimeisen vuoden aikana laskenut talletuskorkoaan.

Bank Norwegian jää silti elämään sekä muistoissani, että lompakossani. Norwegianin luottokortti on sen verran etevä peli lentolippujen cash pointsineen, että säilytän Norskin asiakkuuden yhä. Toki on hyvä pitää mielessä myös lentoyhtiön julkisuudessa olleet ongelmat. Jos Norwegianin lentoyhtiö kippaa, cash pointsit muuttuvat hetkessä arvottomiksi.


Lue lisää tarjouksesta painamalla banneria
Miksi korkeakorkoinen säästötili?

Palataan aiheeseen, eli Svea Ekonomin säästötiliin. Ensiksi on hyvä lähteä liikkeelle perusteista. Miksi minä käytän säästötiliä? Miksi tyydyn prosentin tuottoon, kun osakemarkkinat tuottavat keskimäärin noin 7 %?  Eikö olisi fiksumpaa pitää rahoja kiinni osakkeissa?

Kenties, mutta näen tässä asiassa paljon muitakin asioita, kuin pelkän tuottoprosentin. Mielestäni jokaisella suomalaisella pitää olla jonkinlainen käteispuskuri yllättävien menojen vuoksi. Koskaan ei tiedä milloin auto lakkaa olemasta, tulee vastaan työttömyyttä tai muuta ikävää. 

Tai ei niiden yllätysten tarvitse olla aina edes negatiivisia, jotta säästöistä on hyötyä. Keväällä 2018 palasin opiskelemaan, ja tällöin tarvittiin hetkellisesti hieman säästöjä. Pystyin palaamaan huoletta koulun penkille sekä keskittymään täysillä kouluun, kun ei tarvinnut kantaa taloudellisia huolia. 

Minulla on ollut jo pitkään tapa, että pyrin aina joka ikisen ylimääräisen euroni siirtämään Bank Norwegianiin. Miksi pitäisin rahojani seisomassa nollakorkoisella tilillä, jos minulla on vaihtoehtona melko pienellä vaivalla siirtää se korkeakorkoisemmalle tilille? Okei, ei niillä tuotoilla taloudellista riippumattomuutta saavuteta, mutta kaikki tuottoeurot otetaan aina vastaan. Etenkin kun riski ja ylimääräinen vaiva ovat aika olemattomia. 

Tällä hetkellä minulla on käteistä noin 15 000 euroa säästötilillä. Se on mielestäni paljon, sillä alkuperäinen tavoitteeni oli jemmata 5 000 euroa, ja myöhempi tavoitteeni 10 000 euroa. En ole kuitenkaan vielä lähtenyt tyhjentämään tiliä osakemarkkinoille, vaan katson ensin tulevaan syksyyn. On olemassa pieni mahdollisuus, että näitä rahoja käytetään käsirahana vähän isompaan sijoitukseen. Mutta ei siitä tässä yhteydessä vielä sen enempää.Miksi juuri Svea Ekonomin säästötili?

Svea Ekonomin valinta oli aika looginen, sillä se tarjoaa omien mainospuheidensa mukaan markkinan parasta korkoa tuolla 1 % säästötilillään. Mitä olen tässäkin blogissa tehnyt korkeakorkoisten säästötilien vertailua, niin mainos pitää paikkansa. Prosentin korko on tällä hetkellä markkinoiden kärkeä. 

Yksi tärkeimmistä asioista koron määrän lisäksi Svea Ekonomilta on palvelun hinnat, sekä palvelun ehdot. Markkinoilla on tarjolla myös ihan hyvää korkoa säästötilille tarjoavia pikkupankkeja, mutta nämä rahastavat asiakasta sitten erilaisilla palvelumaksuilla. Esimerkiksi nostojen määrät voivat olla rajattuja, tai pahimmillaan jokainen nosto maksullinen. 

Svea Ekonomi toimii kuitenkin kuten Bank Norwegian, eli turhia ja ylimääräisiä maksuja ei mene, eikä nostoja ole rajattu. Samoin talletussuoja oli suomalaisista pankeista tuttu 100 000 euroa. Nämä olivat minun syyni avata tili Svea Ekonomiin.Säästötilin avaus Svea Ekonomiin

Nämä säästötilit ovat muuten todella helppoja, nopeita ja kivuttomia avata. Minulla meni pyöreästi noin viisi minuuttia avata säästötili Svea Ekonomiin. Menet Svea Ekonomin säästötili-sivulle, ja painat avaa tili. Homma alkaa pankkitunnistautumisella, jonka jälkeen täytät suht suppeat tiedot itsestäsi. Tärkeimpänä kohtana on vastatilin asettaminen, eli se pankkitili, jonne voit ainoastaan siirtää rahaa ulos Svea Ekonomista. Tämä on siis turvakeino, ettei kukaan ulkopuolinen taho pääse tyhjentämään tiliäsi omalleen. 

Tämän jälkeen allekirjoitetaan palveluehdot sähköisesti pankkitunnuksien avulla, jonka jälkeen voit jo kirjautua palveluun. Palvelussa pääset vastaamaan perinteineen "pankkikuulusteluun", jossa sinulta kysytään asioista omasta taloutesi ylläpidosta. Näitä vastauksia voi muuttaa jälkikäteen, jos jollekin tulee omatunnon tuskia aiheesta. 

Tässä se tilin avaaminen olikin sitten kokonaisuudessaan. Tämän jälkeen olet valmis käyttämään Svea Ekonomin säästötiliä kuten haluat. 


Minun kokemuksia Svea Ekonomin säästötilistä

Tätä kirjoittaessa olen kirjautunut tilille ehkä viisi kertaa. Aloitetaan ensivaikutelmasta, joka ei hevin unohdu. Svea Ekonomin käyttöliittymä on varsin yksinkertainen ja koruton. Sen lisäksi itse huomasin ensimmäisillä kerroilla sen, että myös yksinkertainen käyttöliittymä voi olla sekava käyttää. En meinannut itse löytää mitään oleellista ensimmäisillä käyttökerroilla. Toki ajan myötä palvelua oppii käyttämään helpommin.Tältä näyttää Svea Ekonomin käyttö.

Sen sijaan Bank Norwegianin käyttöliittymä oli todella miellyttävä käyttää. Norwegian on pienenä pankkina tehnyt omista palveluistaan todella miellyttävän näköiset, ja pesee pienenä pankkina monen finanssijätin palvelut mennen tullen. Siinä mielessä vähän ehkä epäreilua verrata Sveaa Norskiin. Olo on vähän kuin hyppäisi Ferrari-kyydin jälkeen Fordin rattiin. 

Noh, on hyvä muistaa, etten avannut säästötiliä Svea Ekonomiin visuaalisuuden vuoksi, vaan korkeakorkoisen pankkitilin vuoksi. Lisäksi Bank Norwegianissa tuli käytyä ehkä kerran kuukaudessa, joten kovin usein en joudu kärsimään Svean ankeasta ulkoasusta. Ja ehkä ruotsalaiset tajuavat laittaa tämän puolen vielä tulevaisuudessa kuntoon. 

Svea Ekonomi toimii samalla tavalla kuin Bank Norwegian, eli talletuksia säästötilille tehtäessä on syytä käyttää viitenumeroa. Ilman viitenumeroa tehdyt talletukset saattavat kadota ainakin hetkellisesti, mikä tuskin on kenenkään toive. 


Loppusanat: Svea Ekonomin säästötili on ruma mutta toimiva 

Olen ihan tyytyväinen tähän siirtoon, missä säästökassani vaihtoi kirjat Norjasta Ruotsiin. Saan nyt hitusen aiempaa enemmän korkotuloja, mikä on pientä lohtua käteiskassan päällä istumisesta. Eihän nämä koskaan osakkeita pitkässä juoksussa tule voittamaan, mutta nuorella miehellä on hyvä olla jonkinlainen kassa yllättäviä menoja varten.

Tätä blogia kirjoittaessa minulla on matkalla 14 400 euron tilisiirto Osuuspankista Svea Ekonomiin. Kun tuo tilisiirto pääsee maaliin asti, minulla lepää Svea mamman helmoissa 16 050 euroa. Prosentin korolla tienaan siis vuodessa ennen veroja 160,5 euroa.

Vertailun vuoksi samat säästöt olisivat tuottaneet Norskin tilillä 120,38e, eli yli 40 euroa vähemmän ennen veroja. Tästä kun ottaa verot pois, säästö on jotain yhden miehen viikon ruokaostosten luokkaa. Eihän sillä vielä kuuhun mennä, mutta kaikki otetaan vastaan mitä tarjotaan.

Siirtoon kannattaa varata aikaa noin viikko. Ainakin itselläni siirto Bank Norwegianista Osuuspankkiin vei sen alle 48 tuntia, ja Osuuspankista taas Svea Ekonomiin toiset pari päivää. Eli maanantai-iltana aloitin Norskin tyhjentämisen, ja perjantaina rahat olivatkin jo Sveassa.Svea Ekonomi: plussat

 • + Markkinoiden paras korko tällä hetkellä
 • + Säästötili helppo ja nopea avata
 • + Normaali talletussuoja löytyy 
 • + Ei rajattuja nostoja tai muita ikäviä "piilokuluja"

Svea Ekonomi: miinukset

 • - Kehno käyttöliittymä
 • - Ei mahdollisuutta luottokortille kuten Bank Norwegianissa

9 kommenttia:

 1. Mitä tarkoittaa kehnommat verotuskäytännöt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjesta, viittasin sillä lähdeverokäytäntöihin, josta meinasin alkujaan kirjoittaa tähän blogiin, mutta jätin sen viime metreillä ulos. Tossa toisessa mun kommentissa vähän enemmän asiaa aiheesta.

   Poista
 2. Moi, Mites tuo lähdevero asia mistä monet valitti svean osalta? Onko sulla ajatuksia siitä? Svea perii, Norwegian ei. Käytännössähän siinä ei hirveästi käsitykseni mukaan häviä mutta tämä tuntui olevan joillekin iso juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luin sitä keskustelua, mutta mitä syvemmälle siihen mentiin, sitä vähemmän miinusta siitä lähdeverokäytännöstä koitui. Eli oma mielipiteeni on, että aika vähän se tavan piensijoittajaa haittaa missään muodossa. Korko kuitenkin ratkaisee loppupeleissä koko potin voiton.

   Multa vähän unohtui toi verohässäkkä tuohon lopun tiivistelmään, joten poistin sen nyt jälkikäteen :D mun piti alun perin avata toi monia mietityttänyt asia tässä blogissa, mutta lopulta jätin sen pois, koska mielestäni aika mitätön asia kokonaisuuden kannalta.

   Poista
 3. Täällä myös svea käytössä. UX on huono, mutta muuten toimii.

  VastaaPoista
 4. Hei. Minulla olisi vaihto edessä Norskilta Svea-mamman helmoihin. Mites tuo verotus? Nyt kun olen saanut talletuskorkoa jo hetken aikaa Norskin tilille, niin voinko vaihtaa lennosta Norskilta Svealle ja toivoa, että verottaja hoitaa loput ja näkee tämän vaihdon myös? Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro, täällä täysin identtinen tilanne alla, eli et ole yksin. Heinäkuun alussa avasin ensin Svea Ekonomiin tilin, jonka jälkeen siirsin koko Bank Norwegianin tilin sisällön ensin OP:lle (vastatili), josta taas suoraan samat rahat Svealle. Aikaa tähän meni noin viikko että raha siirtyi BN -> SE.

   Sekä Norski että Svea ilmoittavat kyllä verottajalle tiedot vuoden lopussa, eli ei huolta sen suhteen. Tilannehan ei eroa mitenkään siitä, että nostaisit tilin tyhjäksi. Se on ihan sama syötätkö nämä rahat uudelle säästötilille, kulutukseen tai sijoituksiin.

   Se kannattaa kuitenkin huomioida, että Norski maksaa korkonsa vasta vuoden viimeinen päivä pois, vaikka nostaisitkin tilin nyt tyhjäksi.

   Poista
 5. Eli käytännössä hyvä vaihtoehto tällä hetkellä on pitää BN cahs pointseja varten ja siirtää Sveaan käteiskassat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Bank Norwegianin luottokortti minulla on yhä kovassa käytössä, koska halpa kortti ja hyvät edut (cash pointsit). Luottokortin toimiminen ei vaadi säästöjen pitämistä BN:ssä, joten rahat vain Sveaan ja BN:n kortti lompakkoon :D

   Poista

Seuraa blogiaTämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Saatan saada jonkinlaisen palkkion, mikäli teet kaupat juuri kyseisen linkin kautta. Se ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä, vaan saat yhtä hyvän tarjouksen kuin ilman affiliate-mainontaakin. En ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä

Seuraa blogia Facebookissa:Mitä ihmettä? Opiskelijana jää enemmän säästöön, kuin aiemmin työelämässä

Jotkut blogin pitkäaikaisemmat lukijat muistavat varmaan elämäntilanteeni vajaat kaksi vuotta sitten. Olin tuolloin töissä metsäteollisuudes...